Va rugam sa asteptati, se verifica disponibilitatile.


Se incarca...Găsește-ți vacanța!

Asistență online

  • LiveZilla Live Help
  • Program  : L - V, 10:00 - 18:00
  • Telefon  : 021 684 1530
  • E-mail          : office@non-stoptravel.ro

Veliko Tarnovo


Este un mare centru turistic, o adevarata istorie vie. Fortaretele Tsarevets, Trapezitsa si Sveta Ggora (Dealul Sfant), casele ce privesc spre pitoreasca vala araului Yantra, numeroasele monumente cultural-istorice fac din oras o atractie irezistibila pentru fiecare turist. O parte din oras este declarata rezervatie istorica si arhitectonica. Cronicari, scriitori, calatori si oameni de stat s-au minunat de "acest vis realizat, uimitor prin frumoasa asezare si neintrecuta frumusete creata de un magician intr-un timp de mare inspiratie pentru o realitate dincolo de orice descriere". Replica "de-a lungul Europei nu e nimic asemanator" este o adevarata provocare pentru fiecare turist. Secole de-a lungul, a fost simbolul maretiei si gloriei Bulgariei. A fost centrul raspandirii vietii culturale.
Inceputurile preistorice ale orasului Veliko Turnovo dateaza din anul 4200 i. Hr., cand dealurile Trapezitsa si Tsarevets au fost locuite pentru prima oara. Exista urme ale locuirii tracice din secolele 12-11 i. Hr. Urmele locuirii Romane au fost acoperite decele ale Imperiului Bbizantin timpuriu (secolul al 6-lea). Acestea sunt ruinele unor fortarete si ziduri, bazilici, case si manufacturi. In secolul al 9-lea, asezarea Vechii Bulgarii a fost construita pe ruinele citadelei Bizantine. Aceasta s-a dezvoltat si in secolul al 12-lea a aparut asezarea Turnovgrad, fiind mentionata in diverse cronici. Dupa eliberarea de sub dominatia Bizantina, Turnovgrad a fost capitala Regatului Bulgariei timp de doua secole. In sec 13 si 14 , orasul a devenit cunoscut in Europa ca un mare centru politic, economic si cultural. Dupa 1186, s-a dezvoltat Scoala de Arta Turnovo.
Scoala de Litere de la Turnovo: a reprezentat cea mai importanta institutie din Bulgaria medievala tarzie. Este cel mai remarcabil fenomen literar bulgaresc din secolul al 14-lea.
Aerul proaspat al schimbarii din timpul Renasterii Bulgariei a transformat orasul Turnovo intr-un centru viu, din nou.
Astazi, Veliko Turnovo este drag bulgarilor. El reprezint un simbol al victoriei statului bulgar. Nu este deci o intamplare faptul ca este una din cele mai mari atractii turistice. De fiecare data cand pasesti in oras, esti surprins de intalnirea cu istoria unica a acestui spatiu.
Incontestabil, cea mai bogata istorie a orasului Valiko Turnovo este legata de cele doua secole cand acesta a fost capitala Regatului Bulgariei.
Capitala numita Turnovgrad inainte, s-a intins peste dealurile Tsarevets si Trapezitsa care ereau intarite cu zidurii si fortarete solide. Orasul erea unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei in ceea ce priveste aria si numarule de locuiitori.
Citadela (partea centrala fortificata). A fost construita pe dealul Tsarevets.
Monumeltele cultural-istorice sunt multe si impresionante. Cateva sunt capodopere create de marele maestru Nikola Fichev (Usta Koljo Ficheto), din timpul perioadei Renasterii bulgaresti: Biserica Sf. Constantin si Elena (1872-1874), Biserica Sf. Cyril si Methodius (1861), "Conacul" (in prezent cladirea Muzeului Renasterii si Adunarii Nationale) , Casa cu Maimuta (1849), "Samovodska Charshija" (strada de afaceri) - care este o strada tipica de mestesugarii si ateliere, case si magazine din acea peioada.
Atmosfera de pe strada Gurko este, de asemenea, deosebit de pitoreasca. Printre multele case renovate, se numara Casa Serafkina (1861), monumentul Fratilor Asen (dinastia bulgareasca dintre anii 1185-1277), Casa Vasil Levski (ideologistul Revolutiei de eliberare nationala din Bulgaria), casa Patriarhului Evtimij si multe altle.
Regiunea dintre Tsarevets si Trapezitsa este cunoscuta ca Asenova Mahala. Aceasta este partea principala a orasului exterior din sistemul de fortarete Turnovgrad. Drumuri bune coborau din cele doua dealuri spre aceasta regiune, unde locuiau mestesugari si comercianti. Aici s-au construit biserici si manastiri. Patru biserici s-au pastrat inca - veritabile monumente istorice si arhitectura medievala. Acestea sunt: Biserica Sf.Dumitru (1185), Biserica Sf. Petru si Pavel (secolele 13-14), Bbiseriica Sfintilor 40 de martiri (1230) si Biserca Sf. Gheorghe (restaurata in 1612). Pictuirile murale din biserici poarta amprenta simturilor artistice, religioase si filozofice ale epocii.
Programul " Sunet si Lumina" este in mod particular impresionant pentru oaspetii ce vin in Veliko Turnovo. Reprezinta o veritabila atractie nocturna ce se desfasoara pe dealul Tsaravets, ce poate fi vazuta din oras.

Momentan nu sunt rezultate.